Blauwe krab

Hoe herken je Blauwe Krab

Herken Blauwe Krab

De blauwe krab is genoemd naar zijn blauwe scharen en poten. Althans de mannetjes hebben blauwe scharen (*1) en de vrouwtjes rood/oranje.  Een blauwe krab kan je daarnaast nog herkennen aan de laatste zeer platte poten (*2) die als zwemvliezen dienen. Verder is het lichaam erg opvallend door uitsteeksels (*3) aan beide zijde van het lichaam. De rest van hun lichaam is trouwens bruinig. Dit zijn de belangrijkste kenmerken hoe een blauwe krab te herkennen.

herken een blauwe krab

Mannetje versus vrouwtje

Zoal hierboven beschreven heeft de man blauwe scharen en het vrouwtje rode. Als je de krab van onderen bekijkt dan valt het je op dat het vrouwtje breder is (wat trouwens bij de vrouwelijke kreeft hetzelfde is).

Scharen

Doel van de scharen is om voedsel in stukken te scheuren, schelpen te kraken en ter verdediging tijdens een gevecht. Het komt voor dat de rechterschaar verloren gaat bij een gevecht. Automatisch ontstaat er een grote linker schaar  ter vervanging van de verloren grote rechter schaar.  De rollen van de scharen worden dan omgeruild. De rechterschaar groeit vanzelf weer terug. Dit proces is overigens gelijk bij de kreeft.

Paring

Het mannetje zal alleen zijn zaadcellen afgeven als haar pantser is verveld en dus zacht is. De krab blijft in de buurt van het vrouwtje totdat ze haar pantser ontdoet. Na de vervelling vindt paring plaats. Dit kan wel 12 uur duren! Wat bijzonder is dat de mannetjes krab bij het vrouwtje blijft totdat haar pantser is verhard. Dit ter bescherming van haar vijanden. Daarnaast is een garantie dat het vrouwtje niet tussentijds man ander krab gaat paren.

Vervelling

Tijdens de levensduur van de krab kan deze tot wel 20 keer vervellen. Omdat de pantser niet meegroeit met het lichaam werpt de krab zijn pantser af zodat er een nieuwe pantser kan groeien voor zijn lichaamsmaat. Zonder pantser is de krab kwetsbaar. Om zich zelf te beschermen trekt hij zich terug onder een steen. Een leuk weetje is dat de krab tijdens een gevecht een poot kan afwerpen om te ontsnappen van de vijand. Dit zie je ook bij een inktvis.

HET visrestaurant van Utrecht blijft ook tijdens de lockdown koken (vis- vlees en vega gerechten). Take away en delivery op vrijdag en zaterdag. Bestel je gerechten online.

Hoe herken je een blauwe krab.