kreeft eten

Kreeft eten in Utrecht centrum

kreeft eten in het centrum van Utrecht- Restaurant

Kreeft eten in Utrecht centrum of kreeft thuis bezorgd.

Maar voordat we kreeft gaan eten in Utrecht, wil ik stilstaan op duurzame visserij

Stichting Promotie Oosterschelde Kreeft

Om het kreeften bestand op peil te houden stelt de Stichting Promotie Oosterschelde Kreeft voorwaarden op. Het uiteindelijke doel is uiteraard een gezonde kreeften populatie te garanderen.

Een van de voorwaarden van duurzaam visserij is het gebruiken van kunststoffen buizen en geplastificeerd draadnet. Zo voorkom je roest en carrosserie van visgronden.  Het kreeften seizoen is van april tot 15 juli. Buiten deze data is het verboden om kreeften te vangen. De Oosterschelde kreeft is pas consumptierijp als de kreeft ongeveer 7 a 8 jaar is. Je begrijpt dat de visserij hierdoor meer teruggooit dan dat ze meenemen. Een ander voorwaarde is dat de vrouwtjes met eieren ook teruggegooid moeten worden. De kreeft draagt de eitjes ongeveer 9-12 maanden met zich mee. Mocht iemand mij kunnen tippen voor een excursie “kreeften vangen in de Oosterschelde” hou ik me graag aanbevolen !!

Duurzame visserij en kreeften vangen

1-Korven gemaakt van kunststof buizen en netwerk. Iedere dag worden de korven geleegd en opnieuw gevuld met aas.

2-Staand: Een net van kunststof met lood aan het einde en drijvers aan de bovenzijde

3-Met schietfuiken. Tien stuks aan elkaar vastgemaakt. Deze fuiken kunnen meerdere dagen blijven staan voordat ze geleegd worden.

Wat is een ideale leef bodem?

De Oosterschelde kreeft houdt van zoute waters, zachte winters en rotsen daarom leven ze op rotsachtige bodem. Gaten, rotsen en spleten bieden de kreeft een goede schuilplaats. Ze moeten zich goed kunnen verbergen voor hun vijanden (visserij) of om zijn eigen prooi te bemachtigen. Oorspronkelijk heeft Nederland geen rotsachtig natuur maar door het gebruiken van stenen om dijken aan te leggen en door bestroming van de larven in de Oosterschelde is de start gemaakt van onze eigen kreeften populatie. De Oosterschelde kreeft behoort tot een van de beste kreeften van de wereld: mals en zeer smaakvol vlees!

Klimaatverandering en de kreeft

Warm water doet de kreeft groeien. Koud water, net boven het vriespunt, is goed voor de productie van eitjes en sperma. De klimaatverandering is een bedreiging voor de voortplanting van de kreeft. Door de opwarming en doordat het korter koud is, is de periode dat ze zaad-en eicellen kan produceren korter. De aanhoudende opwarming (boven de 24 graden) kan ervoor zorgen dat de kreeft stopt met voortplanten. Zoals boven beschreven heeft verschalen alles te maken met de groei. Hoe snel een kreeft groeit is naast voedsel afhankelijk van de watertemperatuur. Bij een lage warmtetemperatuur groeit de kreeft trager. Al zijn energie wordt dan gebruikt voor de aanmaak van ei- en zaadcellen.

Eten of gegeten worden?

Kreeften zijn alles eters. Loof, hout, algen, wormen, kleine vissen en zelfs twee kleppigen zoals slakken en schelpdieren is goed voer voor deze schaaldieren. Bekijk in dit filmpje hoe een van onze kreeften een mossel met zijn scharen probeert te ktaken. Daarnaast zien we dat een te kleine homarium (dus te veel in een bak) leidt tot kannibalisme en agressiviteit.

Soorten kreeft

Er worden twee soorten kreeft vermarkt. De Europese (blauwe kreeft) en de Noord Amerikaanse oftewel de Canadese. Maar laten we ons eigen trots, de Oosterschelde kreeft, niet vergeten! In ons restaurant hebben we standaard de Canadese (600-700 gr.) in huis. Zodra we ze geleverd krijgen, gaan ze gelijk ons homarium in. Verser dan dit kan je het niet krijgen! Mocht je kreeft willen eten in Utrecht vraag ook even naar de vangsten buiten de kaart. Zo incidenteel hebben we een mooie catch van de blauwe kreeft of een Oosterschelde kreeft. Houd onze social mediakanalen hiervoor in de gaten. @hetzuidenutrecht

Kleur van de kreeft

De Canadese is bruin, donkergroen van kleur. De Europese heeft een blauwzwarte pantser en de Oosterschelde kreeft is donker roodbruin maar soms ook blauwzwart met een oranje ondertoon. Na het koken wordt de schaal felrood. Dit komt door de caroteen achtige kleurstof in het eiwit wat vrij komt bij het koken. Een kreeft bevat veel eiwit en weinig vetten. De kleur van het vlees is grijs/wit of rozig als het is gekookt. De groen zwart kleurige substanties zijn de organen. Vermijd geel vlees-> niet vers!

Verschil in scharen

De rechter schaar is groter. Dit wordt ook wel de kraakschaar genoemd. Deze schaar heeft grove knobbelige tanden wordt gebruikt om schaal- en schelpdieren te kraken. De linker schaar is kleiner en slanker met fijne tanden. Deze wordt ook wel de knipschaar genoemd. Na het kraken met de rechter schaal kan de kreeft beginnen aan het fijne werk met de linker schaar, in stukken scheuren van zijn prooi. Het komt voor dat de kreeft een van zijn scharen of een antenne kwijtraakt tijdens een gevecht. Het mooie is dat deze vanzelf weer terug groeit. Wat nog interessanter is, dat indien de kreeft zijn kraakschaar verloren is, de knipschaar vanzelf om wordt gevormd tot de kraakschaar en  de knipschaar komt op de plek van de oude kraakschaar.

kraak schaar en knipschaar van een kreeft

kraak schaar en knip schaar

Verschalen van de kreeft

Kreeften hebben een exoskelet, een uitwendig skelet die niet mee kan groeien met het lijf. Hierdoor verschaald de kreeft en wordt de skelet vervangen. De nieuwe is dan zacht en rekbaar. Een jonge kreeft kan wel 6 keer per jaar zijn pantser vernieuwen om door te groeien. Het nieuwe pantser is dan ook gelijk een stuk groter. Na het verschalen wordt er veel water opgenomen om hun lichaam groter te maken. Omdat de kreeft na het verschalen enorm kwetsbaar is verschuild ze zich onder stenen wachtend totdat het pantser opnieuw verhard. Dit duurt enkele dagen. Naarmate hij ouder wordt zal hij steeds minder vaak verschalen omdat ze bijna niet groeien. Ook zal de kreeft zijn “oude schaal” gedeeltelijk op eten om de nieuwe schaal te kunnen produceren. Deze is rijk aan kalk. Verwonde of afgescheiden ledematen worden tijdens het verschalen vervangen.

Pantser tijdens seks

De vrouwtjes kreeft ontdoet haar pantser zodra ze haar partner heeft gekozen. In deze pantser zit overigens ook een buidel met sperma van haar vorige partner. Door het afwerpen van het pantser is de huid van de vrouwtjes kreeft kwetsbaar. De mannetjes kreeft wacht gedurende een half uur geduldig af totdat de pantser verhard. In haar nieuwe pantser zit ook een nieuwe spermabuidel. Zodra het mannetje op de rug ligt van het vrouwtje draait hij met zijn scharen haar om om vervolgens zijn sperma in haar buidel te duwen.

Hoe kiest de kreeft haar partner?

Eigenlijk bedwelmt het vrouwtje haar toekomstige partner met haar urine. Ze plast dagenlang in het onderkomen van de uitverkoren mannetjes kreeft. Betoverd door haar geur mag het vrouwtje in zijn onderkomen schuilen. Op het moment dat het vrouwtje zeker weet dat dit haar nieuwe partner wordt ontdoet ze haar pantser en de daad kan beginnen. Via de spermabuidel worden duizenden eitjes bevrucht.

Verschillen tussen een mannelijke en vrouwelijke kreeft

De vrouwelijke kreeft heeft een langere en bredere staart. Dit om zoveel mogelijk eieren te dragen. De eieren draagt ze ongeveer een jaar lang onder haar staart totdat de larven uitkomen. De romp is breder en het geslachtsdeel is duidelijk te zien. Zie bijgaande Foto’s.

kreeft eten in Utrecht

Vis restaurant in centrum Utrecht

In midden Nederland, in het centrum van Utrecht, vind je het visrestaurant van Utrecht. Vanuit Utrecht centraal loop je in enkele minuten de Mariastraat in. Je wordt verwelkomd door heerlijke geuren en een gezellig terras waar je een kijkje kan nemen in de visvitrine met de diverse verse vissen om uit te kiezen.  Kom jij kreeft eten in Utrecht? Binnen is het romantisch en sfeervol ingericht. Naast de ronde tafel vind je het homarium met verse kreeften.  Loop door naar de zijruimte waar je de indrukwekkende steaks ziet hangen. In de dry age kast hebben we de runder rib-eye en de tomahawk steak hangen. Naast de dry aged steaks hebben we ook wet aged steaks zoals de kalf rib-eye, lamshaas en de biefstuk van de ossenhaas.  Ben je een gezelschap met vis- en vleesliefhebbers, zoek niet verder naar een visrestaurant in Utrecht centrum of een steakhouse in Utrecht centrum.

Klaar om kreeft in Utrecht te eten?

Wil je op de hoogte blijven schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Ik beloof dat ik je niet maandelijks ga stalken. Ook kan je ons volgen op Instagram en op Facebook. Mocht je kreeft willen eten in Utrecht of thuis bezorgd krijgen kan je deze via bijgaande button bestellen.

Heeft iemand een tip over een excursie kreeften vangen in de Oosterschelde, hou ik me graag aanbevolen.

YE9 Kreeften vangen op de oosterschelde. – YouTube