de verschillen tussen een octopus en Inktvis

octopus

Gekookte octopus

De verschillen tussen een octopus en een inktvis

Zijn er verschillen tussen een octopus en een inktvis? De octopus is een inktvis net zoals de pijlinktvis en de zeekat. De inktvissen behoren tot de ongewervelde weekdieren. Het zijn zout waterdieren. De octopus herleid zijn naam aan het aantal armen wat hij heeft: 8 armen. Ochto is acht in het Grieks. De inktvis heeft tussen de 7 a 10 armen. De zuignappen op hun grijparmen worden gebruikt om hun prooi te vangen en de schelpen te kraken. Met de armen omarmen ze hun prooi om onder hun mantel te trekken. De zuignappen op hun grijparmen worden gebruikt om schelpen te kraken.

Inktvissen en hun vijand

In principe is alles wat groter is dan de inktvis zelf, een vijand. Dit zou dus ook een nog groter inktvis kunnen zijn. De inktzak van de inktvis is dan ook een mooi verdedigingsmechanisme.  Bij gevaar komt er melanine (pigment wat zeer donker van kleur is) vrij. Dit zorgt ervoor dat de vijand wordt verblind of geïrriteerd (gif). Ook kunnen ze vrij snel van kleur veranderen om zich te camoufleren. Door z’n flexibiliteit kan de inktvis zich in kleine holtes en spleten in rotswanden verstoppen. De inktvis gebruikt ook zijn snelheid bij gevaar. Ze bewegen zich voor met (water) straalaandrijving. Het water wordt opgezogen door hun mantel en dat spuiten ze door hun sifon weer krachtig naar buiten waardoor ze letterlijk wegschieten.

Paring van de inktvis

Paring is vrij plat. Tijdens de voortplanting is het vrouwtje groter dan het mannetje. Dit maakt het paren gevaarlijk voor het mannetje (aangezien een groter inktvis een kleine kan eten). Als het mannetje wordt onderschept door het vrouwtje bestaat kans dat deze eerst wordt gewurgd en vervolgens opgegeten… Daarom besluipen ze de vrouw en proberen ze ongezien hun spermapakket in de mantelholte te transporteren voor bevruchting. Naast de camouflage truc kan de inktvis er ook voor kiezen om zijn arm, na het plaatsen van het spermapakket in de mantelzak, af stoten. Zijn arm groeit vanzelf weer terug. De vrouw slaat het sperma op tot het moment wanneer ze wil. Zodra de vrouw eitjes gaat leggen komen deze in het spermapakket.

Levensduur van de inktvis

Een generatie leeft slechts 1 a 2 jaar. Overigens sterft het mannetje binnen enkele dagen/weken na het plaatsen van zijn spermapakket. Het vrouwtje sterft op het moment dat de jongen geboren zijn.

Octopus salade

Octopus salade is heerlijk als voorgerecht. Zo met regelmaat vinden wij het leuk om onze vaste gasten te verrassen met een gerecht buiten de kaart. En daar valt de octopus salade ook onder. Omdat de octopus van nature vrij taai is wordt deze eerst “gemasseerd” alvorens te koken. Vervolgens kan het daarna op de BBQ. Lekker met een sausje gemaakt van olijfolie, knoflook, dille en citroensap.

octopus

maak een salade van de octopus met parelcouscous en een saus van olijfolie, knoflook, dille en citroensap