oesters en bubbels in Utrecht centrum

Kan er een parel in een oester groeien?

oesters eten in Utrecht

Groei van een parel in de oester

In ons restaurant wordt er gemiddeld 12.000 oesters op jaarbasis geconsumeerd. Hoe bijzonder zou het zijn als er dan toevallig in 1 van die oesters een parel zou groeien. Maar hoe komt die parel nou in de oester terecht en hoe kan de parel in de oester groeien ?

Hoe ontstaat een natuurlijke parel

De natuurlijke parel ontstaat door een reactie op een naar binnen gedrongen niet lichaamseigen deeltje. Een indringer. Het schelpdier reageert hierop door parelmoer af te scheiden. Laagje voor laagje wordt deze irritatie ingepakt met parelmoer totdat de indringer in zijn geheel is “omringd” met parelmoer. Zo ontstaat de parel in een oester. De binnenkant van de schelp heeft hierdoor een parelmoer achtige kleur. De buitenkant (ruw, plat of glad) is enorm afhankelijk van de soort. Dus het antwoord op de vraag of er een parel in de oester kan groeien is, jazeker!! Ontdek het verschil in vorm, maat, smaak en kleur. Over het algemeen hebben wij in ons restaurant de Franse Fin de Claire nr. 2 en de Zeeuwse Creuse op de menukaart. Geen parel maar wel blije gasten 🙂

Geboorte van de Zeeuwse Creuse

Omdat de Zeeuwse Creuze in de zomermaanden aan het melken krijgen we deze niet geleverd. Met melken wordt bedoeld voortplanten. De Oester scheid een melkachtig zaad. Uit dit zaad groeien larven die uiteindelijk naar de bodem van de zee zakken en een schelpje ontwikkelen. Dit wordt broedval genoemd. Door de natuurlijke voeding van de zee wordt de broedval uitgegroeid tot een oester. Een groot gedeelte gaat naar het buitenland en slechts een klein gedeelte van deze jonge oestertjes groeien ook op in ons eigen land in de Oosterschelde! Afhankelijk van het soort is de oester na 3 tot 6 jaar rijp voor consumptie.

Wil je op hoogte blijven schrijf je dan in op onze nieuwsbrief (ik beloof dat ik je niet ga stalken 😉 of volg ons op Instagram en Facebook. @hetzuidenutrecht.

Bekijk het filmpje over het unieke kweekproces van oesters in Yrseke.

Hoe open je een oester?

Om het je zo makkelijk te maken leggen we dat stap voor stap uit.