Tomahawk steak

Wat is een tomahawk steak?

Wat is een Tomahawk Steak?

De Tomahawk steak is een Rib-Eye met bot. Het bot is om en nabij de 15 cm lang. De vorm dus een stuk aan een lange bot doet je denken aan een Indiase tomahawk bijl, vandaar de naam Tomahawk Steak. Merendeel van het vlees zit tussen de botten en slechts een klein gedeelte op het bot zelf. Genoeg om aan te kluiven 😉  De Tomahawk weegt inclusief bot ongeveer  1000/1200 gram.

Uit welk gedeelte van de rund wordt de Tomahawk Steak gesneden ?

De Tomahawk wordt gesneden uit de ribben (dikke en fijne rib) van een rund. Een rund  heeft in totaal 13 ribben.  De laatste gedeelte van de rib wordt gesneden voor de Tomahawk Steak. Dit zijn er over het algemeen 7 maar dat zou ook 5 kunnen zijn. Dat is maar net afhankelijk hoe het dier wordt  geslacht. Wij krijgen over het algemeen een ribstuk met 5 ribben. Uit hetzelfde ribstuk snijd je tevens de cote de boeuf, rib-eye en rib roast.  Bij een bestelling van dit geweldige gerecht snijdt de chef tussen de twee ribben door. Dan heb je een goed stuk vlees, in de vorm van een hakbijl, voor twee personen. Maak er een feest van en bestel er een hele kreeft bij! De Surf & Turf is een van de favoriete gerecht van onze gasten. Bekijk hier onze menukaart.

Cote de Boeuf, Rib-eye of Rib Roast?

Eigenlijk hebben we het over dezelfde stuk vlees. Alle drie worden uit de dikke en fijne rib gesneden. Het enige verschil zit ‘m in het bot. Dus het vlees wordt of met of zonder bot uitgesneden. En indien het met bot wordt uitgesneden dan snij je het bot, wat bij een Tomahawk makkelijk 15 tot 20 cm lang kan zijn, bij de cote de boeuf en Rib Roast een stuk korter.  Dus een Rib-Eye is eigenlijk hetzelfde als een Tomahawk Steak maar dan zonder bot. TATAAAAA 😉

De intense smaak van de Tomahawk Steak.

De smaak is afhankelijk van het ras, voeding en de leefwijze van het rund. Uiteindelijk is dit alles bepalend voor de “marmering” van het vlees. Heel simpel uitgelegd is marmering de hoeveelheid vet wat door het vlees loopt tussen de spieren. Dit wordt vetmarmering genoemd. Hoe meer vet des te meer smaak.

Dry aged tomahawk steak

De tomahawk steak komt uit onze dry aged kast. Benieuwd wat de verschillen zijn tussen dry aging en wet aging. Lees mijn blog Rijpingsmethode dry aging en wet aging.
Vind je het leuk om een kijkje in de keuken te nemen en de sfeer in ons restaurant te proeven? Volg ons dan op facebook of  Instagram