verschil tussen een gamba, garnaal en scampi

Verschil tussen gamba, garnaal en scampi

Verschil tussen een gamba, garnaal en scampi

Grote garnalen worden gamba’s genoemd. Gamba’s worden zowel met als zonder kop, gepeld en ongepeld verkocht. Ongekookt heeft de gamba een grijze kleur met een donker grijze streep op de staart.

Hollandse garnaal is een stuk kleiner dan de gamba. Het is een mini kreeft maar dan zonder de scharen. De Hollandse garnaal is grijs van kleur en gemiddeld 4 cm qua lengte (max 8 cm). Grootse verschil met een gamba is dat de Hollandse garnaal lange voelsprieten heeft.

Noordse  garnaal is lichtroze van kleur. Een slag kleiner dan de gamba en een slag groter dan de Hollandse garnaal. Deze garnaal wordt voor de verkoop heel kort in zeewater verwarmd, vandaar de roze kleur.

Overigens heeft de verkleuring te maken met de aanwezige pigmenten. Door de hitte scheiden de aanwezige eiwitten van het pigment waardoor de garnaal roze kleurt. Dit zelfde gebeurt bij de kreeft.

Scampi

Op onze lunchkaart hebben we de scampi’s uit de oven, een vrij populair lunch gerecht. Waarom we dit gerecht scampi’s uit de oven hebben genoemd ipv gamba’s uit d oven?  Scampi is niet meer dan de Spaanse benaming voor de gamba 😉 Waarom we dit gerecht scampi’s uit de oven hebben genoemd ipv gamba’s uit de oven heeft te maken dat ons restaurant een Mediterraans tintje heeft.

Hoe pel je een garnaal

Leer in 3 stappen een garnaal te pellen:

1-verwijder de kop (als je geluk hebt komt de darmkanaal gelijk mee zoniet bekijk het filmpje)

2-verwijder de pantser het dichtstbijzijnde bij de kop.

3-houd met de ene hand de staart vast en met je andere hand trek je de gamba van z’n pantser.

Zie bijgaand filmpje voor het pellen van de garnaal.

Ons restaurant is 6 dagen in de week geopend voor de lunch. Vanaf 12:00 kunt u zelfs van de diner kaart bestellen.

Reserveren voor de lunch doe je hier.