Weetjes en tegenstrijdigheden:
Wat zo tegenstrijdig is dat tegenwoordig in het slagersvak meer commercieel ernaar wordt gekeken. Per slager kan verschil zijn in de benaming (werkwijze en benaming). Sommige slagers maken hierin geen onderscheid en je kunt je voorstellen dat een commerciële slager liever een Tomahawk verkoopt dat een Cote de Boeuf. En uiteraard zijn er slager die vasthouden aan de traditionele wijze met hun eigen vaste richtlijnen. Ik heb mezelf, heel lang geleden op school ;) , een foefje geleerd om het verschil te onthouden tussen beide producten;
Als ik over de eerste of laatste paar ribben schrijf kan ik me voorstellen dat het niet echt leeft. We weten dat de nek van de koe constant in beweging is (door het grazen). Hierdoor ontstaat er logischerwijs meer spierontwikkeling in deze area met als resultaat een stuk vlees wat veel stugger is. De Cote de Boeuf is het stuk na de nekpartij. Dit gedeelte is minder actief en ontwikkeld daarom meer vet.
De Tomahawk wordt gesneden uit de midden- achterste gedeelte van de rib (na de Cote de Boeuf maar voor de dijen).
De dijen en bilpartij zijn over het algemeen meer gespierd dan de andere delen. Dit komt doordat deze spieren veel worden gebruikt zoals lopen en zitten.
Overall heb je een ribstuk wat goed gemarmerd is.
Kortom:
Of je nou kiest voor de rib-eye met of zonder bot. Beide steaks maakt de vleesliefhebber blij. De indrukwekkende bot van een Tomahawk steak heeft meer show effect ;). Ben je dol op vlees maar wil je liever een stuk vlees zonder vet kies dan voor de tournedos.
Ben je op zoek naar een sfeervol restaurant in Utrecht waar je kunt genieten van heerlijke gerechten en een uitstekende service? Bezoek dan Restaurant Het Zuiden Fish & Wine | Beef & Beer. Ons restaurant bevind zich op 15 minuten van de Jaarbeurs Utrecht en het Beatrix Theater. Op loopafstand van de parkeergarage Hoog Catharijne en slechts 10 minuten van Utrecht CS. Bekijk hier ons menukaart.
Early dinner bij Restaurant Het Zuiden Fish & Wine | Beef & Beer
Ons restaurant is van dinsdag tot en met zondag geopend. Dinsdag vanaf 17:00 en woensdag vanaf 12:00. Heb je een lazy day geen zin in kookdag? Maak gebruik van onze early dinner mogelijkheid. De gerechten van ons diner menukaart zijn vanaf 12:00 te bestellen.
Referenties: