Visrestaurant in hartje Utrecht

Written by

langoustine, oester, vongele

oesters, langoustine, vongele

Visrestaurant

Als ik aan vis denk, denk ik aan Griekenland, Spanje, Italië, Portugal, Turkije maar ook Noorwegen en vakantie. Wandelend langs de kust vraag ik mezelf af in welk visrestaurant ik het beste kan dineren. Mooi opgedekte tafels met wit linnen, glazen gevuld met ouzo en wijn, grote karaffen water en kleine bordjes met een diversiteit aan visgerechten zoals gegrilde calamaris, in saus gebakken octopus, gegrilde ansjovis met tomaten salade en geroosterd brood. In de verte hoor je de motor van een vissersbootje. Terwijl de vangst aan wal wordt gedragen wordt de vangst door de potentiele kopers (eigenaren van de visrestaurants) geïnspecteerd. Verser dan dit kan je het niet krijgen! 

Pure smaak van vis

Het vissersbootje en de sfeer doet me denken aan een vakantie tijdens mijn studentenperiode. Met een klein budget hebben we een o zo heerlijke maaltijd bereid. Verse vis (sardines) van de visboer, salade en brood geroosterd op de bbq waren de enige noodzakelijk ingrediënten voor een geweldige maaltijd en mooie herinnering om niet te vergeten.

Mijn oog valt op een zaak met witte terras tafeltjes en stoelen van plastic en vrolijk gekleurde tafellakens. De zaak wordt gerund door een stel. Een meneer achter de gril met zijn vrouw en zoon samen in de bediening. Op de gril geroosterd brood met gegrilde sardines op een bedje van frisse salade gaan wij eten! Broodje gegrilde vis, zo eenvoudig maar o zo lekker. 

Uiteraard eten we ook in Nederland net zo lekker vis, thuis of in een visrestaurant. Als je lekker vis wilt eten hoef je er in veel gevallen niet te veel mee doen is mijn mening. Vis eet je puur.

Gebakken sardines met knoflook

Na het schoonmaken (verwijderen van kop en ingewanden) was je de sardines om het vervolgens met een keukendoek droog te deppen. Maak een bordje klaar met gezeefde bloem met peper en zout en haal de vis aan beide kanten door de bloem. Klopt het overtollige bloem weg en bak de sardines in 2-3 minuten in goed verhitte olijfolie. Voeg halverwege wat knoflook toe en zodra de sardines een mooie kleur en korstje heeft gekregen mag je het uit de pan halen. Let er wel op dat je het niet te lang bakt om uitdrogen te voorkomen.

Tip: verse vis kijkt je aan met heldere ogen en voelt glibberig aan. 

Het Zuiden Utrecht

Je hoeft niet ver te lopen naar een visrestaurant in Utrecht centrum. Restaurant Het Zuiden Utrecht is op loopafstand van Utrecht CS, Hoog Catherijne en diverse bushaltes (halte TivoliVredenburg of Neude). Het is het enige visrestaurant in de Mariastraat Utrecht. Bij mooi weer neemt u plaats op onze terras waar we plek hebben voor 20 personen. Bij tropische warmte zetten we binnen de airco aan. Onze menukaart heeft naast de alledaagse vissoorten die we kennen ook de producten in huis voor een mooie schaal- en schelpdieren plateau. Buiten de kaart bereiden we regelmatig gebakken zeetong, slibtong, tarbot, gegrilde king krab poten of gefrituurde sardines.