Vet geeft smaak en is een van de belangrijkste smaakmakers

Written by

tomahawk

Vet geeft smaak

Vet geeft smaak aan je vlees en is dus een belangrijke smaakmaker. Het bevordert de sappigheid, daarnaast beschermt vet tegen verhitting en dus tegen uitdroging. Het schoenenzool effect krijg je al gauw als je mager vlees iets te lang door bakt/grilt.

Vet kan aan de buitenkant van een spier ophopen maar kan ook in de spieren zitten. Net zoals bij mensen levert voeding energie op. Bij te weinig beweging wordt energie omgezet in  vet en deze vet gaat aan de buitenkant van de spieren ophopen. Onder andere door veel beweging krijg je een mooie verdeling van de vetten in de spieren. Deze vetten in de spieren zorgen ervoor dat de spieren soepel blijven . Daarom is het zo belangrijk dat het dier voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Tips bij kopen van vlees

Op onze menukaart hebben we rund en lamsvlees. Ik zal me daarom beperking tot deze twee. Rundvlees: Door blootstelling aan lucht en licht ontstaat er oxidatie van het vlees. Wat je dan letterlijk ziet zijn donkere plekken op het vlees. Hoe langer het vlees in de schappen ligt des te donkerder de kleur. Als het vlees zwemt in een plasje vocht is er sprake van vochtverlies. Laat ook dit stukje vlees liggen. Let op een mooie natuurlijk kleur en frisse geur. Lamsvlees: Een jong geslacht lammetje is lichter van kleur dan een oudere lammetje. Let bij het kopen van lamsvlees op de geur. Daar hoef je geen vleeskenner voor te zijn 😉

Vlees van de menukaart

Op onze diner kaart hebben we eend, biefstuk van de ossenhaas, entrecote, lamsvlees en de geweldige dry age cote de boef. Daarnaast wisselen we de steak of the day af met de dry age rib-eye, dry age tomahawk steak, T-bone en de wagyu. In mijn blog “passie voor vlees en de cote de boeuf” leest u meer over de herkomst van ons vlees.