Alleen verse vis op de menukaart

Written by

bouillebaisse

bouillebaisse

Verse vis

De zwaartekracht van ons restaurant ligt op vis. Op de menukaart vind u gerechten zoals coquilles, oesters, king krab, verse kreeft uit eigen homarium maar ook de alledaagse vis zoals zalm en (sashimi) tonijn. Enkele zaken waar je op kunt letten bij het kopen van verse vis; de vis moet naar de zee ruikt en een glibberige egale huid met een slijmlaagje hebben. De ogen zijn helder en de kieuwen rood (de sardines moet juist niet rood rondom de kieuwen zijn) van binnen zijn. Heb je een vis filet nodig kan je het laten fileren en de graat en kop gebruiken om bouillon te maken. Op de markt kan je kabeljauwgraad of kop kopen om deze te laten trekken voor een vissoep. Mocht je dit niet kunnen vinden kan je ook mooi bouillon trekken van de vinnen van de kabeljauw. Mooiste bouillon trek je van een niet al te vette vis. 

Vismarkt

Heb het altijd gezellig gevonden om door de markt te wandelen. Verschillende marktkramen met verse groente en vis. Op de markt, afhankelijk van het seizoen, vind je onder meer zalm, zeetong, dorade, makreel, zeebaars, tonijn, forel, sardines, mosselen, vongele, oesters, krabpoten, inktvis, calamaris en meer. Een visboer moet zonder al te veel na denken uit kunnen leggen op welke wijze het vis is gevangen en waar het vandaan komt. Zo komt het ook nog eens voor dat ik zeebaarsfilet vraag en stiekem dorade filet krijg! Een leek ziet het verschil niet.

Visbouillon

Een goede basis voor soepen en sauzen is visbouillon. De lekkerste visbouillon maak je van magere vis zoals tong, heilbot, schol, zeebaars, en kabeljauw. In een grote pan met boter bak je de groente (b.v. prei, ui, wortel en peterselie) en vervolgens bak je de vis kort mee. Voeg wat water (1 liter) en wijn (20 milliliter) toe totdat alles onderstaat. Voeg wat kruiden toe zoals peper en laurierblaadje. Na een half uurtje koken is je basis bouillon klaar. 

Tip: Leest u ook de gezonheidsweetjes van de oester

Restaurant Het Zuiden

Ons restaurant is in te delen in twee ruimtes. Bent u verantwoordelijk voor het organiseren van een groupdinner?  Komt u langs om onze locatie te bezichtigen. In onze ruimtes kunnen we twee groepen kwijt van maximaal 50 personen en maximaal 32 personen. Het unieke hiervan is dat u met uw groep besloten kunt dineren in het centrum van Utrecht. Zo ontvangen we regelmatig groepen die eerst een rondwandeling hebben of een spel spelen en vervolgens in Het Zuiden komen dineren. De trein is makkelijk bereikbaar vanuit de Mariastraat. Voor een op maat gemaakt offerte kunt u ons bellen 030- 232 5848 of mailen reservering@restaurant-hetzuiden.nl