Mosselen eet je in de zomer, herfst en winter

Written by

coquille

coquille 

Mosselen

Mosselen zijn de meest voorkomende schelpdieren en het mooie is dat de Nederlandse bodem 9 maanden in een jaar ons dit Nederlands product kan leveren. Ze worden in Zeeland op twee manieren gekweekt. Bodemcultuurmosselen zijn de meest gangbare. Ze groeien op de mosselbanken in de Oosterschelde. Hangcultuurmosselen leven niet op de bodem maar hangen in netten. In beide gevallen wordt er eerst wild mosselzaad gevangen.  Bij bodemcultuur wordt dat zaad uitgezaaid op percelen en bij hangcultuur wordt het zaad in de netten gedaan. De netten worden opgehangen aan palen in het water. Omdat ze in de stroming hangen krijgen ze meer voeding dan bodemcultuurmosselen. Ze zijn dan ook eerder klaar voor consumptie. Zodra deze netten vol zitten met grote mossels worden ze door de vissers meegenomen. Hangcultuurmosselen hebben vaak een hoger vleesgewicht maar zijn beperkt verkrijgbaar: in juni en juli. In de maanden dat er geen Nederlandse mosselen beschikbaar zijn kopen we Noorse mosselen in. Hierdoor eet u in Restaurant Het Zuiden het hele jaar door mosselen als garnering op gerechten of als een onderdeel van onze fruits de mer. Binnenkort zetten we mosselen op onze menukaart.

Slikmossel

Bijna alle mosselen die na het koken dicht zijn nog gewoon eten. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspieren, waardoor de schelp stevig dicht blijft. De dichte mosselen kan je met een mes voorzichtig proberen te openen. Meestal hebben ze mooi vlees maar het kan ook zijn dat de mossel zich heeft volgezogen met zand. Dit noemen we een slikmossel. 

Easy to make

Was de mosselen en doe wat gesneden ui, prei, selderij, peterseliesteeltjes en laurierblaadjes in een ruime pan. Leg de mosselen erop, strooi wat peper en doe er water en iets wijn bij. Kook de mosselen ongeveer 10 minuten totdat ze open staan. Schep alleen de geopende mosselen in een bord zodat je in de mosselpan de saus kunt bereiden.  Breng het mosselvocht aan de kook en voeg de room toe. Kook het vocht iets in en voeg de mosselen in de pan. Even goed roeren en door laten koken en het is ready to serve.

Tip: druk met de zijkant van je mes op de peterseliesteeltjes zodat ze openbarsten voor meer smaak.

Het Zuiden Utrecht

Tussen de diverse restaurantjes in Utrecht centrum vindt u Restaurant Het Zuiden aan de Mariastraat. Op loopafstand van Hoog Catherijne en het BeatrixTheater loop je makkelijk naar Het Zuiden waar de zwaartepunt van de menukaart op vis ligt. Treur niet ook de vleesliefhebber wordt blij van onze kaart. Zo lees je in mijn blog “Passie voor Vlees” meer over onze dry aged tomahawk en cote de boeuf. Reserveer hier je tafel of bel 030-232 5848.