Duurzaam gevangen vis

certicatie duurzaam gevangen vis

MSC certificering

Wat is duurzaam gevangen vis?

Duurzaam gevangen vis komt van visserijen die rekening houden met de manier waarop vissen worden gevangen en de gevolgen hiervan. Doel is het voortbestaan en veiligstellen van de vissoorten. Ook is het belangrijk dat de vissers met hun vangst zo min mogelijk bodemschade veroorzaken en ze min mogelijk bijvangst hebben.

Kweekvis

Tegenwoordig is er meer kweekvis te krijgen dan wilde vis. Ook bij kweekvis is duurzaamheid van belang. Het nadeel van kweekvis dat sommige gevoerd moeten worden met wilde vis. Om een kilo wilde vis over te houden moet deze gevoerd worden met kilo’s kweek vis…Daarnaast kan kweekvis in open systemen ontsnappen en kruisen met wilde vis. Een ander probleem is dat de uitwerpselen de omgeving vervuilen. Ook krijgt veel kweekvis bestrijdingsmiddelen en antibiotica toegediend. Dit om ziektes en plagen (zoals zalmluis) te bestrijden. Dit alles bij kweekvis in gesloten systemen veel minder. In Nederland wordt in gesloten systemen vis gekweekt.

MSC en ASC gecertificeerd

Wil je zeker weten dat je duurzaam gevangen vis eet? Dan moet je kiezen voor MSC gecertificeerde vissoorten of de in de VISwijzer groen beoordeelde vissoorten. Ook is er een app beschikbaar. Alleen als elk afzonderlijke schakel in de keten een MSC-certificering voor traceerbaarheid heeft ondergaan mag het MSC keurmerk aangeboden worden door de gecertificeerde visserij. MSC staat voor Marine Steward Council.

ASC gecertificeerd

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council en is voor kweekvis. Deze certificering garandeert je dat de viskwekerij goed omgaat met de natuur en dat de richtlijnen er op naleeft. Denk aan toevoegingen maar ook de sociale omstandigheden van de medewerkers en kwekers. Zoals eerder genoemd kunt u de viswijzer app downloaden of op de website van Wereldnatuurfonds bekijken voor de Viswijzer.

Restaurant Het Zuiden en duurzaam gevangen vis.

H(eerlijk) gevangen vis. Regelmatig en gevarieerd vis op het menu is gezond. Het draagt indirect bij aan een beter herstel en voorkomt ondervoeding. Hoewel we daar in Nederland geen zorgen over hoeven te maken is het ook gewoon een heerlijk product. Onze gasten houden van de goede dingen in het leven maar ook wat goed is voor al het leven. Daarom wordt er vaker duurzaam gekozen. Een van onze leverancier is Smit Vis “Duurzaam, smakelijk en met respect voor dier en milieu”. De producten van Smit Vis hebben het keurmerk Eerlijk en Heerlijk gekregen. Elke dag het beste uit de zee en tegelijkertijd duurzaam genieten.

Passie voor vis?

Bel 030-232 5848 voor uw tafelreservering, mail reservering@restaurant-hetzuiden.nl of reserveer online.